10 – 12 Temple Street

A refurbishment scheme to transform a vacant, outdated 1960s office block in Birmingham city centre into a modern, vibrant office space that meets the high standards and expectations of commercial occupiers in the city.

10-12 Temple Street is located within a conservation area, forming one of the key routes from the newly refurbished New Street Station up to St Philip’s Courtyard and Birmingham’s core business district.

The building has been entirely stripped with new entrance, core and office space incorporating exposed services and LED lighting. The façade was replaced with new full height curtain walling glazing to maximise natural daylight, eliminating the solid appearance of the black stone over cladding of the existing concrete elevation, introducing a more vibrant, interactive and animated exterior which creates a positive impact on the street scene and neighbouring conservation area.

A new floor was added at level 7 through the removal of the internal walls and courtyards associated with the original caretaker’s accommodation, and the flexible floorplates can be easily subdivided to suit the needs of a range of occupiers. The existing carpark basement was transformed to provide a large cycle park with high quality shower and changing facilities.

The entrance area was redesigned to create a sense of arrival at the building and greater impact at pavement level, with improved level access via the incorporation of a sesame style lift, new signage and a new reception area for visitors.

  •  
  •  
  •  
  •