Grove House Care Village Harrogate, UK

Back to Our Work

Client

Springfield Healthcare

Sector

Care & Senior Living

Location

Harrogate

Grove House Care Village is based around a Grade II* listed Manor set in 1.99 hectares and protected landscaped gardens.

It will include 8No. 2 bed lodges, 24No. assisted living apartments, a new build 63 bed residential care home with assisted living and nursing care. It will also include integrated, intergenerational care including woodland classroom and nature trail.

To the South of the site, beyond the protected landscaped gardens, there will be 8, two bedroom, lodges for 55+ living, care packages will be available to suit individual occupant’s needs.

The lodges are intended for those who are down-sizing and the detached site location offers complete independence, whilst still being part of the wider Grove House community.

The existing manor house will be converted into 24 assisted living apartments for 65+ living. There will be several communal areas within the existing manor house providing a bar, dining area, lounge etc. and they will be located within the more ornate / decorative / historically significant sections of the building.

These areas will be open to the public allowing the local community to view the historic building and the visiting school children to visit and learn about local history.

East of the existing manor house, a new 63 bed residential/care home will be constructed, for 75+ living. This will provide assisted living, dementia care, nursing and palliative care.

The new scheme will see the link reestablished a new pedestrian entrance will be introduced to the North aligned with the stable blocks as it would have been historically and this will lead to a new glass link within the new care building. Views of the historic stable blocks will be possible through the glass link, framed by the new built form.

Grove House Care Village will be designed in such a way that it enables pioneering integrated intergenerational care on site. There will be a woodland classroom and nature trail and the 2 local schools will use these facilities daily.

The dementia care residents will be independently able to mix and play with the children within a safe closed environment. The children will also be catered for within the building allowing integration both internally and externally, interiors will be designed cleverly so to appeal to and enthuse all ages.

The re-established link to the North will grant safe access into the new community for the visiting school children, taking them straight into the safe closed gardens.

Every project starts with a conversation.
Let’s discuss your opportunities, constraints and questions.

Contact Us